Store vyer hos reiselivsgründere i Lofoten

I flere generasjoner var Hattvika på Ballstad på Vestvågøy i Lofoten adresse for fiskere under det legendariske lofotfisket. Nå skal godt betalende gjester fra hele kloden innta stedet. I dag bor du i et operativt fiskevær i nyrenoverte rorbuer – helt nede på kaia. Miljøet er autentisk og ekte. Nå satser gründerne videre, og har spennende planer for godt betalende gjester fra hele verden.

Foto: Robert Novak Jeg besøkte Hattvika Lodge på Ballstad i Lofoten og fikk høre om deres store planer for fremtiden

Foto: Robert Novak
Jeg besøkte Hattvika Lodge på Ballstad i Lofoten og fikk høre om deres store planer for fremtiden

Kristian Bøe driver Hattvika Lodge sammen med sin kone Guri.

Kristian Bøe driver Hattvika Lodge sammen med sin kone Guri.

Satser alt i Lofoten

Guri Jentoft og Kristian Bøe har røttene sine i Lofoten. Jentoft vokste opp i nabohuset, mens Bøe er fra Leknes.

Morfaren til Guri var fisker med egen bu i Hattvika, og hun lekte ofte på kaia. Hattvika lå død i 25 år, helt til ideen om egen virksomhet dukket opp med utgangspunkt i gründernes egen feriebolig. Etter å ha leid ut huset, og etter at Lars Bøe, broren til Kristian, kjøpte brygga i Hattvika, satser de nå hundre prosent på Hattvika Lodge.

Uerfarne i reiseliv

Bøe har hatt ledende stillinger i IT-bransjen i 20 år, begge har vært vant til å lede og sette seg høye mål. Erfaringene kommer godt med i den nye bedriften. Business-erfaring kombinert med god planlegging ligger i bunnen og forretningsplanene følges nøye i nybrottsarbeidet. De satser på bedriftsmarkedet, men også på private i det attraktive high-end markedet og betalingsvillige kunder. De har knyttet til seg eventselskaper som er spisset på dette segmentet og samarbeider med Lofotentours i forbindelse med Nordlysturer. Bestillingene kommer lang tid i forveien og de har nesten ikke drop- in gjester. For å trigge kjøpelysten
legger de ut lekre bilder i sosiale medier og holder høyt nivå på innholdet. I Hattvika får hver gjest skreddersøm og en totalopplevelse.

Hverken Guri eller Kristian hadde stått på ski ned de bratte fjellsidene i Lofoten i oppveksten, men Kristian har stått mye på ski i alpene. Randonée og freeride var ukjent da han flyttet herfra 18 år gammel.

Begge vokste opp ved havet og har røttene sine her. De har store planer, skaper aktiviteter og fornyer
opplevelsestilbudene. Hovedproduktene er klatring, ski, fiske, nordlys og yoga. De designer tilbud etter etterspørsel, og tar seg godt betalt for personlig skreddersøm. Gründerparet står stødig ved konseptet der kjernen er skreddersøm og høy kompetanse på aktiviteter og utstyr. En av nøkkelpartnere er Børge Ousland og hans unike hytter på øya Manshausen i Vestfjorden. De har samme klientell, finner inspirasjon og lærer mye business av hverandre.

Slik blir den nye restauranten på Hattvika Lodge Skisse: Våg arkitektur

Slik blir den nye restauranten på Hattvika Lodge
Skisse: Våg arkitektur

Skaper sitt eget levebrød hver dag
I 2014 åpnet Hattvika Lodge med 10 moderne suiter i autentiske rorbuer helt nede på kaia. Her bor du tett på de ekstreme elementene, taggete fjell og ramsalt hav, 68 grader nord for polarsirkelen.

Innredningen er lys, enkel og nordisk med høy kvalitet på interiør og innredning. Ujålete og ekte. Nye hillside- hytter i sibirsk lerk og i en ny nordisk stil er koblet opp mot historien fra stedet. Til kvelds kan det godt hende at Kristian selv disker opp med buffet og til frokost serverer han gjerne signatur- retten, som er eggerøre.

– Hvordan har dette bemerkelsesverdige året 2020 vært for dere?

– Året startet helt fantastisk med 50 % vekst YoY, men så bråstoppet det hos oss som hos andre i bransjen den 13. mars. Det så bekmørkt ut frem til 20. juni, men da kom det heldigvis mange bookinger fra Sør-Norge, og vi hadde fullt belegg frem til 15.august. Fantastisk å se at opplevelsessøkende nordmenn la turen til Lofoten i sommer, sier Bøe.
Han forteller videre at de har hatt 50% nedgang fra 2019 til 2020, men at de har benyttet tiden til å ferdigstille nye fasiliteter som presenteres i 2021.

Nye store planer
Reiselivsgründerne har store planer på tegnebrettet. 10 nye «Hattvika Hillside cabins», ny restaurant og resepsjon, eget fiskemottak tilknyttet restauranten, konferanselokaler skreddersydd for styremøter og strategisamlinger, samt renovering av fire nye rorbuer som gir virksomheten åtte nye sengeplasser.

– Hvordan tror du at 2021 blir for dere. Vil dere henvende dere mer til det norske markedet?

– Vi er nøkterne, men optimister for utviklingen i 2021. Søkelyset er rettet mot sommeren og norske turister. Det blir spennende å se hvordan høsten 2021 kommer til å bli. Vi tror dessverre at løpet er kjørt for vinteren og våren 2021, men vi holder dørene åpne 365 dager. Vi skal arrangere eventer med søkelys på aktive opplevelser, vi satser på YOGA retreats og et nytt konsept, hav til bord i samarbeid med det lokale dykkersenteret. Nærmere sommeren blir det havkajakk-ekspedisjoner, sier gründerne i Hattvika, som tross alt ser lyst på 2021.

Kari Hasselknippe er gründeren bak Hasselknippe AS og som rådgiver og prosjektleder hjelper hun hoteller, destinasjoner og øvrige servicebedrifter med ulike strategier, konsepter og løsninger innen branding, kommunikasjon, markedsføring/PR og kvalitetsutvikling. I tillegg til strategisk rådgivning er praktisk gjennomføring en svært viktig hjørnestein i alle oppdrag. Derfor har Hasselknippe knyttet til seg spesialiserte miljøer som bidrar med sin spisskompetanse tidlig i prosjektene og sikrer gjennomføring. Hasselknippe forestår overordnet prosjektledelse både før, under og etter produksjon. Kari har 25 års erfaring fra ulike kommersielle stillinger innen hotell og reiseliv, hvorav 14 år som salgs- og markedsdirektør ved Grand Hotel, Oslo.

Forrige
Forrige

HVA ER REGENERATIVT REISELIV OG HVORDAN KAN DU TILPASSE DIN BEDRIFT?

Neste
Neste

Hotellkonsepter i endring