5 gode markedføringstips som øker din fortjeneste

Hotelia kom nylig ut med sin markedsrapport for første halvår 2019 og kan melde om en god start på året for Norsk hotellnæring. En svakere norsk krone er trolig en viktig medvirkende faktor til løftet i første halvår, men den generelle positiviteten i norsk økonomi er også medvirkende, står det i rapporten.

Samtidig herjer diskusjoner rundt cruisetrafikk og nye momssatser for reiselivet. Hotel Ullensvang må for første gang på 50 år stenge i vintersesongen (jan-april) og mange reiselivsbedrifter sliter med dårlig lønnsomhet. Det er mange politiske og utenforliggende faktorer som er med på å avgjøre kostnadsbildet for et reiselivsprodukt, og kampen om kundene hardner til i takt med kapasitetsveksten.

Med små marginer er det viktig å være sikker på at de midler du har til rådighet blir brukt fornuftig.

Av erfaring vet jeg at det innen bransjen stadig dukker opp nye markedsmuligheter og det er mye som kan være fristende, som du gjerne ønsker å kaste deg på. Ikke hopp på alle muligheter er mitt råd. De ganger du sier ja til noe som ikke var planlagt, sørg for at det underbygger din strategi, og at det vil bidra positivt til dine overordnede mål. Pass på at du bruker tiden din og dine ressurser på det som fører deg til målet.

”I vår bransje har hotellopplevelsen endret seg fra å handle om et sted å sove, til nettopp det - en opplevelse. Mange ønsker å oppleve ting de ikke har sett eller prøvd før, og felles for alle er at de ønsker kvalitet. Den viktigste endringen er kanskje at gjestene i større grad ønsker brands de kan identifisere seg med. Merkevarer med en identitet, som forteller noe om hvem vi er og hva vi står for.” sier Trond Bastiansen, operasjonsdirektør i Nordic Hotels & Resort, i sitt innlegg om trender i Hotelia rapporten.

Dette bringer meg til mitt første punkt av fem når jeg her gir deg 5 gode markedsføringstips som jeg synes du skal prioritere og som vil øke din fortjeneste.

Les også; Frogner House satser på merkevarebygging

Bøker bredde 2.jpg

1. Ha et tydelig konsept

Et tydelig konsept blir lagt merke til av kundene dine og er selve fundamentet for å lykkes med markedskommunikasjonen. Å bruke litt tid og ressurser på idé- og konseptfase er rett og slett gull verdt!

Et klart definert hotellkonsept og en tydelig posisjoneringsstrategi er grunnlaget for alt. Dette må gjennomsyre hele hotellet ditt, fra hvordan hotellrommet ser ut, hvilke produkter du tilbyr, til menyen i restauranten din. Og selvfølgelig må du ha en markedsstrategi som du følger. Dette gjelder også for andre aktører innen servicenæringen.

Dersom du og ditt team ikke er 100% tydelige på hva du og ditt hotell står for, hvordan kan du da vite hvor du skal legge dine markedsmidler? Det blir som å kjøre i blinde!

2. Kjenn dine kunder og gjester

Du kan ikke være alt for alle! Dette er noe jeg må gjenta gang på gang til mine kunder.

Det er så viktig å ha klart for deg hvem du ønsker å nå. Sett deg inn i hodene på kjernekunden og finn ut hvilke utfordringer de har. Hvordan kan du løse deres problemer, ønsker eller behov. Jo mer spesifikk du kan være, jo bedre er det.

3. Definer et budsjett

Når du er helt tydelig på hvem du er og hvem du skal snakke til så må du se på hvilket budsjett du har til rådighet. Kunsten er å disponere det du har på best mulig måte. Igjen er det lurt å ha en god plan slik at uforutsette muligheter som dukker opp her og der ikke blir like lett å hoppe på!

Sett opp hvilke segmenter du jobber med, fordel ressursene, per segment og sett opp hvilke aktiviteter du må gjøre for å nå målet. Det er alltid en god idé å evaluere tidligere aktiviteter. Hva funket i fjor og hva funket ikke. Måling er viktig. Alltid.

4. Ha en strategi og en god aktivitetsplan som er SMART

businesswoman-2817567_1920.jpg

Et mål uten en plan er bare et ønske, sies det. Det er viktig at du definerer og evaluerer nåsituasjon og hvor du vil. En strategi handler om å være tro til konsept og retning og stå i det det du har sagt du skal være. Du må også ha en konkret plan på hvordan du skal nå målene dine. Hvordan kan du generere leads gjennom din tilstedeværelse i sosiale medier, hvor skal du være synlig og hva skal du si og være kjent for?

Når jeg sier at din strategi og plan skal være SMART så mener jeg SMARTE MÅL;
S: Spesifikke
M: Målbare
A: Attainable (dårlig norsk, men oppnåelige)
R: Realistiske
T: Tidsbestemte

Les også: 5 tips for god innholdsmarkedsføring

5. Evaluer og mål

Mål alltid effekten av dine aktiviteter og ja, alt kan måles i dag. Det å måle er vesentlig, og det er en ongoing prosess. Det er slik vi lærer. Mål, evaluer og juster! Jeg lover at det vil gi deg fremdrift og fremgang.

Hva kan du gjøre allerede i dag og hva kan du planlegge for neste år? Det er fire måneder igjen av året og du har fremdeles god mulighet til både å sikre et godt siste kvartal og påse at du har en god markedsplan for 2020. Om du trenger hjelp kan du nå booke en strategidag med meg. Da hjelper jeg deg med å finne dine styrker og til å legge en plan som vil ta deg et stort skritt videre, i riktig retning.

Kari Hasselknippe er gründeren bak Hasselknippe AS og som rådgiver og prosjektleder hjelper hun hoteller, destinasjoner og øvrige servicebedrifter med ulike strategier, konsepter og løsninger innen branding, kommunikasjon, markedsføring/PR og kvalitetsutvikling.

I tillegg til strategisk rådgivning er praktisk gjennomføring en svært viktig hjørnestein i alle oppdrag. Derfor har Hasselknippe knyttet til seg spesialiserte miljøer som bidrar med sin spisskompetanse tidlig i prosjektene og sikrer gjennomføring. Hasselknippe forestår overordnet prosjektledelse både før, under og etter produksjon.

Kari har 25 års erfaring fra ulike kommersielle stillinger innen hotell og reiseliv, hvorav 14 år som salgs- og markedsdirektør ved Grand Hotel, Oslo.

Kari Hasselknippe